Flytt,  Renovering,  Sverige

Lägenheten

På torsdag kl. 11.00 får vi äntligen tillgång till lägenheten i Helsingborg. Vilken väntan! I november, när vi skrev på kontraktet, kändes det helt rimligt att sätta inflyttningsdatumet till slutet av mars. Nu minns jag inte ens varför.

Så fort vi har nycklarna i handen, väntar tre starka män på att finslipa våra 90 kvadratmeter. Egentligen behöver ingenting göras, för alla golv slipades och betsades för något år sedan. Väggarna bredspacklades och målades, och alla snickerier fixades. Synd bara att varken jag eller H är stora förespråkare av kombinationen mörkbrunt och grått…

Här ska vi bo! På Drottninggatan 116, andra våningen.

I köket ska golvet slipas och lackas ljust. Kaklet byts ut mot fasat metro-kakel med mörka fogar, satt omlott, och bänkskivan mot en mörkgrå granitskiva.
Hade vi haft obegränsade tidsmässiga och ekonomiska resurser, hade köksdrömmen ju varit att plocka ner alla överskåp och helkakla väggarna.
Nåväl – nu kommer vi i alla fall ha någonstans att gömma ful-porslinet.

I vardagsrummet slipas golvet och lackas ljust, som i alla övriga rum. Väggarna ska vitmålas. Det är med att måla väggarna vita, eller behålla dem ljusgrå, har hållit mig sömnlös i veckor. Och jag är smärtsamt medveten om vad alla Pintrest-boards rekommenderar, men det är ändå något med det gråa som jag inte helt kan förlika mig med…Kanske är det bara den befintliga kombinationen av mörkbrunt golv och grå väggar som gör mig helt mörkrädd…

Från vardagsrummet finns dubbla balkongdörrar ut mot balkong på Kronborgsgatan. Där kan vi lämpligt nog sitta och blicka ut över sundet mot Shakespeares högkvarter och vårt efterlämnade Danmark. Här lägger vi trall, köper mysiga möbler, ett franskt cafébord med flätade bistrostolar och en ljusslinga att lysa upp rosékvällarna!

Samma med golven i sovrummet – de blir ljusa. Här blir dock väggarna i en mörk antracitkulör. Tak, lister, snickerier och stuckatur behåller vi i vitt. Har länge drömt om mörkare nyans i sovrummet. För mig ska sovrummet vara som en mörk, mysig kokong att krypa in i. Fyllt med linnetextilier, böcker och levande ljus.

Let’s face it – det här är ju H:s rum. I alla fall till Tiramisun blir gammal nog att claima det. Men till skillnad från andra mancaves har H inga planer på att fylla det med spelkonsoler, Lego, fotbollsbord eller flipperspel. Hans vision är mer av bokhyllor-från-golv-till-tak-barskåp-med-kristallkaraffer-persisk-matta-och-kristallkrona-kaliber.

Sist med inte minst (eller jo, definitivt minst) – Tirrens rum! Han får också ljusa golv (men han har brädgolv – så fint!) och vita väggar.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *