Flytt,  Renovering,  Sverige

Så vitt jag vet

OBS: Inlägget innehåller extremt mycket färg-nörderi. 

Det hela började igår. Våra målare var på plats och redo att gå igång med alla vita rum. Efter lunch fick jag ett samtal från målarbossen, som ville göra mig uppmärksam på att man nu börjat måla, och att alla snickerier (dörrar, dörrkarmar, fönsterkarmar, lister osv.) framstod som påtagligt gula i jämförelse med den kritvita färg man målat på väggen 🙁

Den kritvita färgen hade vi egentligen inte kommit överens om, utan är en standardfärg som idag används när man ”målar vitt”. Efter mardröms-samtalet bestämde H och jag oss för att panikåka till Helsingborg igår kväll, och infann oss i lägenheten klockan sju imorse för överläggning med målarna.

Den kritvita färgen var mycket riktigt mycket vit i jämförelse med snickerierna. Inte helt var vi förberett oss på. Dessutom upplevde jag den vita väggfärgen som iögonfallande vit.

Tydligen är det så här: förr (fram till 2007 ungefär) var så kallad Stockholmsvit (S0502Y) den vita ”standardfärgen”. Det är en varm vit färg som är bruten med gult (Y står för yellow), och har senare fått det mindre smickrande smeknamnet nikotinvit. I denna färg målades – och målas fortfarande – alla fabrikstillverkade snickerier. Därefter har man tagit fram en ny vit färg, Råvit (S0500-N), som idag har ersatt Stockholmsvit som standardvit. Den är inte bruten mot det gula och upplevs därmed som ”kritvit” (N står för neutral). Våra snickerier är alltså målade i förstnämnda färg, och väggarna planerades att målas i sistnämnda.

Som alternativ kunde vi ju naturligtvis välja att måla alla väggar i Stockholmsvit, för att undvika kontrasten mot snickerierna. Stockholmsvit är det stora färgprovet uppe till höger, som ni ser går i samma nyans som dörrkarmen. Detta valde vi dock bort, eftersom vi var rädda att rummet skulle upplevas för nikotinfärgat/ofräscht. Istället bestämde vi oss för att helt enkelt acceptera kontrasten mellan Stockholmsvit och Råvit (som är det smala färgprovet längst ner och runtom eluttaget, samt ovanför karmen. Det tredje vita färgprovet är takfärgen), och hoppas på att nyansskillnaden inte skulle störa oss allt för mycket. Dessutom hade vi ganska bråttom till båten.

Efter intensivt googlade på diverse färg-nördiga forum (och familjeliv.se, såklart), hittade jag dock svaret: det finns en tredje väg! Många färgtillverkare har insett problematiken med att alla fabrikstillverkade snickerier görs i Stockholmsvit, men att folk inte längre vill måla väggarna i denna nyans. De har därför tagit fram en färg som är en exakt mellanväg mellan Stockholmsvit och Råvit – dvs en något bruten vit, som ger en varmare, mer ”krämig” känsla än Råvit, men inte alls har det gula i sig som Stockholmsvit. Den heter Nordsjövit (det är färgprovet som är uppmålat närmst dörrkarmen, till höger).

Till slut landade vi alltså i den perfekta, lagom mellanvägen – Nordsjövit. Och det är inte utan att vara lite stolt över att jag själv löste färg-krisen som inte ens vår målare kunde lösa! Lärdom? Lita aldrig på andra – inte ens din egen målare (han är kanske inte den du tror) – utan att kolla upp saker först.

Jag hoppas verkligen att nästa person som i total panik googlar ”vilken vit färg på ska man ha på väggarna när snickerierna är i Stockholmsvit” hamnar på min blogg. Vi måste hjälpa varandra!

Extramaterial: vi har dessutom kommit en bit på vägen i valet av sovrumsfärg. Vi dissade ju alltså de fem första färgproverna, men ett av de två som målades upp i morse var faktiskt ganska nöjda med. Nu vill vi bara se det i en halv, samt en hel, ton mörkare också, innan vi kan bestämma oss.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *